petek, 5. julij 2013

Vektorska slika


Vektorska slika omogoča ohranjenje resolucije ne glede na to, kako jo približamo (za razliko od rastarske). To pomeni, da so poteže črt ravne in gladke (niso iz pikslov.)

V programu InkScape sem narisala vektorsko sliko na temo družabno omrežje. Končni izdelek vsebuje tablico, prenosnik, stacionarni računalnik in pametni telefon, s katerim lahko dostopamo do različnih družabnih omrežij preko spleta.



 .Začetna slika



Končna slika

Izdelava
 




Z orodjem "Riši krivulje in ravne črte" ter s svinčnikom "Riši prostoročno" narišem monitor in tipkovnico stacionarnega računalnika in tipke na tipkovnici obarvam.







Z orodjema "Zapolni zaključena območja" obarvam računalnik ter z orodjem "Ustvari in urejaj prelive" dodam gradient barvam.















Na zaslon dodam imena izbranih socialnih omrežij in besedilu uredim z orodjem "Dodaj
in urejaj besedilo".








 Podobno kot sem narisala računalnik narišem še pametni telefon in tablico, urejam obliko z orodjem "Uredi poti po vozliščih" z namenom, da dobim lepe linije krivulj in z orodjem "Riši kroge, elipse, loke" oblikujem tipko na pametnem telefonu in tablici.




Podobno kot prej narišem še prenosnik z uporabo vseh že omenjenih orodij. 
Z uporabo orodja "Riši kroge, elipse, loke"  in "Riši krivulje in ravne črte" narišem še oblak in puščice.



 

 

Uporaba v šolstvu: Tako v osnovni šoli kot tudi v srednji šoli je tako kot samo ustvarjanje slik kot tudi oblikovanje le teh zelo pomembno. Učenci lahko veščine risanja na računalnikih lahko povežejo tudi z ostalimi predmeti in se s tem tudi marsikaj naučijo, razmejo in si znajo predstavljati, kako določene stvari v resnici zgledajo. Izdelovanje vektorske slike je preprosto in učence lahko z uporabo programa naučimo tudi RGB model, oblikovanja samega, preurejanja slike in navsezadnje spoznajo,  kaj sploh pomeni vektorska slika.