nedelja, 7. julij 2013

Urejanje Videa

 Za obdelavo video posnetka sem uporabila program Microsoft Live Movie Maker. Gre za zelo enostaven program, ki vključuje vse glavne funkcije za obdelavo videa. Orodje za rezaje po času, orodje za prelivanje med posnetki, dodajanje glasbe, efekti za na slike in video posnetke.

Končni izdelek



Izdelava

Najprej posnetke in slike preprosto povlečemo v veliko belo polje na desni. Uporabnimo kretnjo Povleci&Spusti. Tako najlažje material za video vnesemo v Movie Maker. Nekaterih tipov datotek, kot naprimer .qt, nam ne bo dovolilo vnesti, ker Movie Maker s tem formatom ne zna delati. Take formate moramo prej z drugimi orodji prevesti v .wmv, .mov, .avi, .mp4 ali podobno. Nekaj bolj splošnega.



Posnetke potem obrežemo v smislu, da odstranimo tiste časovne dele, ki nas ne zanimajo. To delamo z miško tako, da kazalnik za video postavimo na časovnico, kjer želimo video odrezati, kliknemo desni klik na video posnetek (sliko) in izberemo SET START POINT (oz. SET END POINT).



Za posamezne elemente določamo trajanje. Elementi so lahko prehodi, slike, efekti in podobno.



Na koncu videoposnetek izvozimo. Pri tem izberemo primerno kvaliteto in format. U bistvu se odločamo na podlagi tega, kje imamo namen izdelek predvajati.