nedelja, 7. julij 2013

Rasterska slika

Rasaterska slika - v računalništvu a pojem opsuje sliko, ki je predstavljena z mrežo majhnih pravokotnikov, ki jim pravimo piksli. Vsak piksel ima določeno barvno RGB vrednost. Če so piksli dovolj majhni oz. če je mreža dovolj gosta, lahko na ta način opišemo poljubno sliko.

Odločila sem se, da bom oblikovala sliko o družabnih omrežij in sicer, da bom izpostavila napis "social network" iz besedila, torej poudarila svojo osrednjo temo - družabna omrežja. 

Sliko sem obdelala v programu GIMP. Primer prikazuje osnovno uporabo mask.


Izvorna slika

Obdelana slika

Izdelava

Najprej odpremo izvorno sliko v programu Gimp.



Potem podvojimo PLAST. Izberemo Layes -> Duplicate Layer



Uredimo barve. Barve -> Obarvanost-nasičenost



Nasičenost barv nastavimo na -100 (brez barv)



Čez nivo dodamo MASKO, kot je prikazano na sliki.




V orodjarni sedaj izberite orodje SLIKARSKI ČOPIČ. Po potrebi mu tudi prilagodite velikost.
S čopičem lahko sedaj odkrijete barve, ki so v spodnji maski. (izberite tiste dele, ki želite, da imajo prvotno barvo).




Na koncu pa še izvozimo končno sliko.


Uporaba v šolstvu: Kot je že povedano, je rasterska slika sestavljena iz pikslov. Slika je torej sestavljena iz bitov, kar pomeni, da se z učenjem urejanja teh slik učimo urejanja vseh fotografij iz fotoaparatov in tudi iz spleta. Na mojem blogu je trenutno predstavljen le del tega, kaj vse lahko naredimo z rastersko sliko, vendar pa je opcij veliko več (na primer izrezovanje, lepljenje, menjava ozadja, oblikovanje slike, spreminjanje barv sestavljanje kolažev itd.). Znanje oblikovanj slik je čedalje bolj pomembno in GIMP eden od programov, ki bi ga bilo vredno omeniti že v osnovni šoli pri oblikovanju slik ali vsaj v srednji šoli.