ponedeljek, 8. julij 2013

Spletna stran

Ustvarila sem spletno stran, ki jo lahko najdete na TUKAJ.


Izgled spletne strani




Izdelava


Na spletu sem poiskala zastonjsko HTML predlogo za spletno stran. Datoteke sem nato odprla v tekstovnem urejevalniku Notepad++, kjer sem popravila željene podatke.

Ker je stran statična, samo HTML, sem morala osnovno datoteko index.html podvojiti tolikokrat, kolikor podstrani ima stran. Ko klikamo po meniju na vrhu strani, se nam ubistvu odpirajo posamezne pripadajoče strani.


V HTML datoteko sem ustrezno vstavila besedilo.


Dodala alineje.


Dodelovanje podstrani.



Uporaba v šoli: V osnovni šoli se pri predmetu računalniška omrežja v devetem razredu običajno učenci učijo izdelovati svoje spletne strani in učitelji jim nudijo različne zastonjske ali nezastonjske programe, s katerimi bi to lahko realizirali. Sama sem mnenja, da bi si vsak posameznik zasluži dobiti priložnost, da lahko izdela spletno stran. Zelo priporočljivo pa je, da bi to znanje podali vsem učencem že v osnovni šoli.Spletna stran je en od možnih načinov izražanja mnenja preko spleta, kjer lahko to vsak posameznik tudi pokaže. Seveda pa so tu tu seveda tudi nevarnosti ker, kot sem že povedala, se vsebina, ki jo posredujemo na splet ne da popolnoma izbrisati (vedno se nekje hrani). Spet po drugi strani pa je to tudi učenje odgovornosti in ozir na posledice, s čimer otroke učimo tudi prevzetja odgovornosti za posledice. Izdelek, oziroma spletna stran je tudi zaščitena, nihče ne more brez našega dovoljenja (uporabniškega imena in gesla). spreminjati spletne strani, objavljati na njej, jo posodabljati. Spletna stran se v šolstvu že tako uporablja. Preko spletnih strani in strežnikov lahko starši spremljajo napredek svojih otrok, aktualne dogodke, ki se godijo na šoli. Prav tako se letne evidence učiteljev samih vodi po večini šol preko spleta in strežnika moodle. Učitelji so venomer bolj vešči in disciplinirani tudi v komunikaciji, tako s starši kot tudi z ostalimi, preko spleta. 
V šolstvu se lahko uporablja spletne strani tudi pri drugih predmetih, ne izključno računalniških in tako učencem na drugačen, nov in zanimiv način predstavljamo vsebine. Na spletni strani lahko tudi urejamo pravice in možnosti dostopov, tako da lahko nekatere občutljive vsebine tako delimo samo s starši.
Z otroci bi pri obravnavanju snovi na temo Spletna stran najprej predstavila temo in postopek izdelave (kako pišejo kodo, kateri so možni programi za izdelavo, kako lahko oblikujejo svoje spletne strani, kako ccs omogča klicanje skupka ukazov za oblikovanje spletne strani itd.). Pri izdelavi bi si lahko izbrali temo, ki jim je všeč, denimo svoj hobi, za kar bi poiskali ustrezno literaturo, slike, animacije. Posebej bi jih tudi opozorila, naj bodo pozorni na vsebino spletne strani, kajti ogled je na medmrežju omogočen vsem, zato naj bodo pazljivi, kaj objavljajo.