nedelja, 7. julij 2013

Obdelava zvoka

Moj izdelek obdelave zvoka vsebuje izseke intervijujev o družabnih omrežjih, predvsem o facebooku, glasbo na temo facebook in obdelano brano besedilo iz wikipedije o družabnih omrežjih. 

Končni izdelek






Izdelava

Najprej sem zvočne posnetke dodala na časovnico. Preposto mp3 datoteke potegneš iz mape na osrednje veliko sivo polje. Na sliki so označena glavna orodja za označevanje zvoka. Zvok označimo, potem pa uporabljamo klasične operacije za brisanje, koprianje, lepljenje, rezanje delov posnetka. Tako preuredimo zvok in odstranimo željeno. Med orodji najdemo tudi orodje za premikanje izsekov ali posnetkov po časovnicah sem ter tja.



Če želimo posneti svoj glas, moramo kot vir signala izbrati svoj mirkofon. Izberemo tistega, ki je primeren. Prej preizkusimo kako glasno in z kakšne razdalije moramo govoriti v mikrofon, da bo posnet signal dovolj glasen, razločen. Paziti moramo, da signal zaradi preglasnega govorjenja ni popačen.



Na začetku, na koncu ali kje vmes lahko na posameznem posnetku določimo tako imenovani FadeIn oz. FadeOut. Funkcija uredi glasnost na označenem tako, da se začne s 0% glasnosti in zvezno preide na koncu do 100% glasnosti. S tem naredimo blažji prehod pri začetku in koncu posnetka.


Na koncu moramo celotni posnetek izvoziti v končno datoteko. Program nas opozori, da bo vse glasovne osi združil v en stereo zvočni posnetek.